Concerten en lezingen in de kerk

Ongeveer een keer per maand is er in de Sint-Jan op zondagmiddag een prachtig concert of lezing. Ook vindt er eens per maand op zaterdagmiddag een orgelconcert plaats op het rijksmonumentale orgel van de kerk. De toegang tot al deze activiteiten is gratis; na afloop wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Reserveren is niet nodig, u bent van harte welkom! Klik hier voor een overzicht van concerten die in de loop der jaren reeds in de kerk hebben plaatsgevonden. Ons programma voor de komende maanden vindt u hieronder.

Wilt u gemakkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf u dan in voor onze E-mail Nieuwsbrief.

zo 22 oktober 2023, 14:30 uur

Tilburgs Byzantijns Koor m.m.v. gitariste Maya Descheemaeker
Het Tilburgs Byzantijns Koor (TBK) is in 1944 opgericht door de paters Kapucijnen in Tilburg. In 2019 vierde het koor haar 75-jarig jubileum, met een volle agenda van liturgievieringen volgens de Slavisch Byzantijnse ritus en ondersteuning bij 'westerse' en oecumenische diensten en concerten. Het TBK is een gemengd koor van 23 zangers en geniet ook internationale bekendheid. Bij dit concert wordt het koor ondersteund door de Belgische klassieke gitariste Maya Descheemaeker uit Antwerpen.


zo 19 november 2023, 14:30 uur

KlarinetNsemble Hilvarenbeek
Het KlarinetNsemble o.l.v. Maarten Jense bestaat uit topamateurs en een aantal beroepsmusici, in totaal zo’n 22 klarinettisten en heeft zijn basis in Hilvarenbeek. De complete klarinetfamilie (van hoge es- tot en met de lage contrabas klarinet) is in dit ensemble vertegenwoordigd. Het ensemble heeft hierdoor een unieke, volle klank. Kenmerkend voor het ensemble is dat het in staat is de rijke mogelijkheden van de instrumenten geheel tot hun recht te laten komen Soms klinkt het imposant, dan weer verstild, opzwepend, melancholiek of ontroerend. Het KlarinetNsemble geeft regelmatig concerten, van licht klassiek tot de Zuid-Amerikaanse tango en heeft daarmee binnen en buiten de regio een uitstekende reputatie opgebouwd. Het ondersteunt daarnaast andere cultuurvormen zoals toneel en koorzang, maakt samen producties en verzorgt de muzikale begeleiding.


zo 17 december 2023, 14:30 uur

Kerstconcert door Kamerkoor Saudade
Saudade is een kamerkoor uit Utrecht van ongeveer 24 mensen tussen de 25 en 45 jaar. Op het repertoire staan voornamelijk koorwerken uit de Renaissance en Barok en hedendaagse muziek. Het woord 'saudade' is Portugees en betekent nostalgie; het weemoedig verlangen naar mensen en ervaringen die nog slechts als mooie herinnering bestaan. Dit woord beschrijft wat zij - onder leiding van dirigent Vincent Doek - in hun muziek willen overbrengen: een gevoel van schoonheid, heimwee en vergankelijkheid. Saudade geeft circa vier keer per jaar een concert en zingt graag in musea of kerken. In de Sint-Jan staat een sfeervol Kerstconcert op het programma.


zo 21 januari 2024, 14:30 uur

Vocal Group Des Unique (Tilburg)
Dit gezelschap, bestaande uit zangeressen, heet niet voor niets Des Unique. Iedere zangeres heeft een unieke kwaliteit of uitstraling waardoor het geheel meer is dan de som van de delen. Samen zetten ze een performance neer op hoog niveau en staan ze garant voor muzikale kwaliteit. ​Des Unique zingt drie- tot negenstemmig, van gevoelige tot stevige nummers.


zo 18 februari 2024, 14:30 uur

Tilburgs Mannenkoor La Renaissance
Dit mannenkoor bestaat uit een enthousiaste club zangvrienden. Het bijzondere van het koor is dat ze in een gezellige sfeer steeds optimale zangprestaties weten te realiseren. Hun repertoire bestaat uit opera, koorwerken, operette en musicalmelodieën. Ook kerkmuziek en religieus getinte liederen worden door hen uitgevoerd. Het koor staat onder leiding van een inspirerend dirigent, Carl van Kuyck en een kundige begeleider, Ben Martin Weijand. Het resultaat is te horen.


zo 10 maart 2024, 14:30 uur

Lezing "De gouden schemer van de mozaïeken van Ravenna" door Jana Waarts
Deze lezing gaat over de schatkamer van vroegchristelijke en byzantijnse kunst: Ravenna. De schitterende monumenten van mozaïekkunst dankt Ravenna aan een uitzonderlijke bloeiperiode in de 5e – 6e eeuw. Ravenna werd de hoofdstad van het Romeinse rijk, met de haven als venster naar de rest van de wereld. De gouden schemer van de prachtige mozaïeken in de gebouwen uit deze tijd blijven na vele eeuwen nog steeds fascineren en imponeren.


zo 24 maart 2024, 14:30 uur

Vocaal Ensemble Canto Rinato
De geschiedenis van Canto Rinato is onlosmakelijk verbonden met de dirigent Anton Kropivšek. Anton Kropivšek is een allrounder in de koormuziek. Hij dirigeert, componeert, arrangeert en jureert, gaf inleidingen bij uitvoeringen van het Limburgs Symfonie Orkest en verzorgde cursussen muziek beluisteren. In 2009 stelde Anton Kropivsek het Vocaal Ensemble Canto Rinato samen. Met dit ensemble richt Anton Kropivšek zich op bijzondere religieuze en profane koorwerken, van de Middeleeuwen tot de hedendaagse popmuziek.


zo 21 april 2024, 14:30 uur

Cantate Corde
Cantate Corde is een oratoriumvereniging uit Raamsdonk met ongeveer zestig leden uit de gemeente Geertruidenberg en wijde omgeving. In 2016 heeft de vereniging haar 50-jarige bestaan gevierd. Cantate Corde streeft ernaar om de gehele muziekliteratuur te vertolken, van polyfonie tot de moderne muziek uit de 20ste eeuw, en profileert zich als een kwaliteitskoor dat zich kan meten met de beste amateurkoren in Nederland. Maar hoewel kwaliteit bij Cantate Corde de hoogste prioriteit heeft, gaat dat niet ten koste van de gezelligheid.


zo 26 mei 2024, 14:30 uur

Het Kozakken Ensemble
Het Kozakken Ensemble is een vierstemmig mannenkoor en treedt op in kerken, theaters, culturele centra en bij bedrijven en privé-instellingen. Het repertoire bestaat uit een mix van Kerk-Slavische gezangen uit diverse Oost-Europese landen en volksliederen en authentieke kozakkenliederen uit deze landen, voornamelijk uit de 19e en 20e eeuw.


Al sinds 2014 organiseren we met veel succes concerten en lezingen in de kerk, en hebben vele uitvoerenden de weg naar de Sint-Jan weten te vinden: klik hier voor een overzicht. Lees ook de voor- en nabeschouwingen van onze activiteiten op onze Facebook-pagina. Een foto-overzicht van reeds plaatsgevonden muzikale activiteiten kunt u bekijken in ons online foto-album.

Hart van en voor de gemeenschap

Onze stichting wil stimuleren dat de Sint-Jan het uitnodigende centrum van Waalwijk en de Langstraat blijft voor allerlei culturele en maatschappelijke activiteiten die in het christelijke geloof geworteld zijn, samen met de parochie en alle verenigingen, scholen en organisaties die het maatschappelijk belang dienen. Ons streven is dat bij het 100-jarig bestaan van de kerk in 2025 het gebouw nog steeds een plek is waar iedere Waalwijker zich thuis voelt: de kerk als het kloppend hart van Waalwijk: ván en vóór alle inwoners en bezoekers.Verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties zijn welkom voor het organiseren van in de kerk passende bijeenkomsten en jubileumvieringen.

Plaatselijke en regionale gezelschappen kunnen in de kerk passende uitvoeringen, voorstellingen en manifestaties organiseren.

Maatschappelijke en kerkelijke welzijnsorganisaties zijn er welkom voor de ondersteuning van hun op de medemens gerichte acties en activiteiten die in een kerk passend zijn.

Naast prachtige concerten en boeiende lezingen worden er in de toekomst zo mogelijk ook exposities georganiseerd rondom religieuze, culturele en maatschappelijke thema’s, waarvoor de kerk van Sint-Jan het passende decor biedt.Wilt u meedoen of heeft u suggesties? Neem dan contact met ons op.

"..IN GEBRANDSCHILDERD LICHT ZWEVEN GEZANGEN, GEBEDEN GAAN VRAGEND EN DANKEND OMHOOG.."


Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Stichting 'Vrienden van de Koepels' • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099