"..IN GEBRANDSCHILDERD LICHT ZWEVEN GEZANGEN, GEBEDEN GAAN VRAGEND EN DANKEND OMHOOG.."


Concerten en lezingen in de kerk

Ongeveer een keer per maand is er in de Sint-Jan op zondagmiddag een prachtig concert of lezing. Op zaterdagmiddag wordt regelmatig een orgelconcert gegeven op het monumentale orgel.

Het programma voor de komende maanden vindt u hieronder. De toegang is gratis; na afloop wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Reserveren is niet nodig; u bent van harte welkom!

Wilt u gemakkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf u dan in voor onze E-mail Nieuwsbrief.

za 10 december 2022, 16:00 uur

Orgelconcert door Joop de Zwart (i.s.m. Orgelkring Waalwijk)
Joop de Zwart (1971) is geboren in Dinteloord, waar hij zijn eerste orgellessen kreeg aan de Roosendaalsche Muziekschool. Al vele jaren woont Joop inmiddels in Waalwijk, waar hij organist is van verschillende kerken: de Lutherse PKN-kerk in Heusden en de PKN-kerken van Waalwijk en Sprang. Hij volgde in zijn jeugd orgellessen bij Edward Gantevoort en Flip Veldmans en sinds enkele jaren bij Véronique van den Engh. Zijn eigenlijke beroep is docent bij de Avans Hogeschool, waar hij met zijn achtergrond als bedrijfskundige lessen verzorgt. Daarnaast is hij filosoof/ethicus en in 2016 gepromoveerd op een proefschrift over maatschappelijk verantwoord ondernemen.


zo 18 december 2022, 14:30 uur

Kerstconcert door Het Kozakken Ensemble
Het Kozakken Ensemble (afgekort: HKE) is in 2014 opgericht door een aantal zangers van het voormalige ´Don Kozakken Koor Nederland´. Dat was een (inter)nationaal gewaardeerd mannenkoor. Al snel na de oprichting sloten zich een aantal zeer ervaren zangers bij Het Kozakken Ensemble aan. Zangers die hun sporen hebben verdiend bij verschillende kozakkenkoren en andere bekende Nederlandse mannenkoren. Inmiddels is het beoogde aantal zangers van 24 in vier stempartijen bijna bereikt. De koorleden zijn afkomstig uit 17 verschillende steden in Noord- en Zuid-Holland. Op deze middag verzorgen zij een sfeervol kerstconcert!


za 14 januari 2023, 16:00 uur

Orgelconcert door Jesse Bruul
Jesse Bruul (2000) werd geboren in Enkhuizen. Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in de klank en werking van het orgel. In 2018 haalde hij zijn diploma aan het Stedelijk Gymnasium ’s-Hertogenbosch en behaalde hij zijn Honours-diploma met het opnemen van een CD met pianowerken van Claude Debussy. Na het afronden van de middelbare school werkte hij als pianorepetitor bij Opera Zuid in Maastricht voor hun productie van Leonard Bernsteins opera ‘A quiet place’. Momenteel volgt hij orgellessen in Den Haag op het monumentale Bätz-orgel in de Lutherse Kerk.


zo 22 januari 2023, 14:30 uur

Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia Tilburg
Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia uit Tilburg, opgericht in 1877 maar nog steeds een bloeiende vereniging, heeft als doel om mannen samen te brengen die willen zingen. De ambitie van het koor is om aantrekkelijke en gevarieerde optredens te verzorgen in de regio Tilburg. Het koor, onder leiding van dirigent Michel de Valk, bestaat uit maar liefst 75 leden. Het repertoire bevat religieuze en profane muziek. Het koor heeft al hele grote optredens op zijn naam staan en mag het predikaat "Koninklijk" voeren.


zo 26 februari 2023, 14:30 uur

Zuid-Nederlands Kamerkoor
Het Zuid Nederlands Kamerkoor (ZNK) bestaat al ruim vijftig jaar. Het ZNK zingt vanuit een breed repertoire, waarbij het accent ligt bij klassieke koormuziek op hoog niveau. Ze zingen muziekstukken van zowel bekende als onbekende componisten, uit diverse muziekperiodes. Ze laten zich hierbij variërend begeleiden door orkest, ensemble, piano en orgel, maar ze zingen ook a capella. Als kamerkoor brengen ze jaarlijks ons eigen concert met een nieuw repertoire. Verder treden ze op bij korendagen, evenementen en op verzoek. Sinds september 2018 is Rowan van der Westen [1985] hun dirigent.


zo 19 maart 2023, 14:30 uur

Gospelkoor His Voice (Alblasserdam)
Dit koor bestaat sinds 1996 en telt gemiddeld 80 leden die enthousiast en vol beleving het evangelie zingend willen uitdragen. De muzikale leiding is in handen van Jaco Mulder uit Emmeloord en het koor wordt begeleid door een band bestaande uit (bas)gitaar, piano en slagwerk. Het repertoire van het koor is zeer afwisselend. Van rustige a-capella nummers tot swingende gospels. "His Voice" brengt vaak iets unieks, omdat veel van de liederen door hun eigen dirigent zijn geschreven of gearrangeerd. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, worden de meeste liederen gezongen in het Nederlands en Engels. Naast het organiseren van eigen concerten, verleent "His Voice" regelmatig haar medewerking aan kerkdiensten en verschillende andere christelijke activiteiten. Zo heeft het koor meegewerkt aan diverse opnames van het EO televisieprogramma “Nederland zingt”../p>


zo 16 april 2023, 14:30 uur

Kamerkoor Ad Parnassum
Dit kamerkoor bestaat uit een groep ervaren ensemblezangers uit Noord-Brabant. Ze zingen geestelijke en profane muziek op een hoog niveau. Regelmatig brengen ze onbekende hedendaagse muziek ten gehore, maar ze verrassen het publiek ook graag met indrukwekkende muziek uit vergeten muziekarchieven. De nadruk in hun repertoire ligt op werk van Nederlandse en Vlaamse componisten. Ad Parnassum is in 1980 opgericht. De muzikale leiding is sinds 1997 in handen van Anthony Zielhorst.


zo 21 mei 2023, 14:30 uur

Gemengd Koor Albateso (Haarsteeg)
Albateso is een gemengd meerstemmig koor uit Haarsteeg en bestaat uit ongeveer 45 leden. Het koor is opgericht in 1997 en het repertoire varieert van o.a. licht klassiek tot pop, van ballads tot up-tempo stukken en van Keltisch tot Nederlandstalig, maar wel altijd 3 of 4-stemmig. De muzikale leiding is in handen van Maarten van den Hoven. Ze treden op bij verschillende gelegenheden. Ze willen hun liederen goed uitvoeren zonder ingewikkelde choreografieën.


zo 11 juni 2023, 14:30 uur

Vocal Group 'Just Us' (Veldhoven)
Vocal group Just Us onder leiding van Angelo Smulders werd opgericht in Veldhoven in 1985. Zij hebben hun stempel gedrukt op de vocale lichte muziek in Nederland. In hun prijzenkast staan vele nationale en internationale prijzen van over de hele wereld. Just Us heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige close harmony groep met een eigen geluid. Hun zuivere a capella zang is een lust om naar te luisteren. Met enkel 14 stemmen zingen zij veelzijdige numners en blijven zij verassend. Het repertoire van licht klassiek tot jazz en pop, grotendeels eigen arrangementen van de dirigent, richt zich op een breed publiek. Het genre spreekt jong en oud aan. De verfrissende presentatie maakt dat er naast de muzikale prestatie heel wat valt te zien en beleven.


zo 9 juli 2023, 14:30 uur

The Harmony Singers Tilburg m.m.v. Nancy Verschuuren
Dit mannenkoor, opgericht in 1986, zingt vierstemmig: deels a capella, deels met pianobegeleiding. Het zeer uitgebreide repertoire bestaat uit close harmony en vele aansprekende melodieën. Ook klassieke kerkdiensten met pianobegeleiding behoren tot hun repertoire. Het koor staat al sinds 1992 onder leiding van dirigent Wil van Leijsen. Wanneer nodig ondersteunt hij het koor op piano. Sopraan Nancy Verschuuren heeft op 26-jarige leeftijd het zingen “ontdekt”. Ze heeft deelgenomen aan verschillende masterclasses bij o.a. Ernst Daniël Smid. In 2004 heeft Nancy meegedaan aan het tv-programma “Una Voce Particolare”.


Augustus

Zomerpauze
In augustus worden er geen muzikale activiteiten of lezingen georganiseerd. Uiteraard is de kerk in de vakantiemaanden wél geopend voor bezoek en bezichtiging in het kader van onze deelname aan het Grootste Museum van Nederland.


Al sinds 2014 organiseren we met veel succes concerten en lezingen in de kerk, en hebben vele uitvoerenden de weg naar de Sint-Jan weten te vinden: klik hier voor een overzicht. Lees ook de voor- en nabeschouwingen van onze activiteiten op onze Facebook-pagina. Een foto-overzicht van reeds plaatsgevonden muzikale activiteiten kunt u bekijken in ons online foto-album.

Hart van en voor de gemeenschap

Onze stichting wil stimuleren dat de Sint-Jan het uitnodigende centrum van Waalwijk en de Langstraat blijft voor allerlei culturele en maatschappelijke activiteiten die in het christelijke geloof geworteld zijn, samen met de parochie en alle verenigingen, scholen en organisaties die het maatschappelijk belang dienen. Ons streven is dat bij het 100-jarig bestaan van de kerk in 2025 het gebouw nog steeds een plek is waar iedere Waalwijker zich thuis voelt: de kerk als het kloppend hart van Waalwijk: ván en vóór alle inwoners en bezoekers.Verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties zijn welkom voor het organiseren van in de kerk passende bijeenkomsten en jubileumvieringen.

Plaatselijke en regionale gezelschappen kunnen in de kerk passende uitvoeringen, voorstellingen en manifestaties organiseren.

Maatschappelijke en kerkelijke welzijnsorganisaties zijn er welkom voor de ondersteuning van hun op de medemens gerichte acties en activiteiten die in een kerk passend zijn.

Naast prachtige concerten en boeiende lezingen worden er in de toekomst zo mogelijk ook exposities georganiseerd rondom religieuze, culturele en maatschappelijke thema’s, waarvoor de kerk van Sint-Jan het passende decor biedt.Wilt u meedoen of heeft u suggesties? Neem dan contact met ons op.


Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Stichting 'Vrienden van de Koepels' • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099